Eerste editie Gent-Wevelgem Jeugddag op 21 april 2024

Eerste editie Gent-Wevelgem Jeugddag op 21 april 2024

Road  14/11/2023

In 2024 krijgen de jeugdrenners hun eigen dag om Gent-Wevelgem in Flanders Fields helemaal zelf te beleven. De 5 wedstrijden die tot dit seizoen doorgingen op dezelfde dag als die van de elite, staan in 2024 op 21 april gepland. In navolging van de Ronde van Vlaanderen Juegddag in Oudenaarde verwelkomt Ieper volgend seizoen zo de toptalenten van de toekomst tijdens de allereerste Gent-Wevelgem Jeugddag.

In 2022 organiseerde Flanders Classics de allereerste Ronde van Vlaanderen Jeugddag in hartje Oudenaarde. Zoë Backstedt zette toen haar naam als eerste op de erelijst van de U19 wedstrijd voor vrouwen en dat in de regenboogtrui. Tijdens de eerste Gent-Wevelgem Jeugddag op 21 april volgend jaar zullen er geen blanco erelijsten aangevuld worden, want in de rand van de profwedstrijden werden al jarenlang jeugdwedstrijden gereden, 5 in totaal.

Dat zal in 2024 veranderen. De wedstrijden in zowel Ieper als Boezinge verhuizen naar een unieke jeugddag op 21 april. Alle wedstrijden zullen starten en finishen in Ieper, het hart van Flanders Fields, met de Grote Markt als epicentrum. Zo zal deze hoogdag voor het jeugdwielrennen bestaan uit een intens programma van in totaal vijf wedstrijden: U17 Mannen & Vrouwen, U19 Mannen (GP André Noyelle) & Vrouwen en U23 Mannen (Kattekoers). Afhankelijk van de afstand van de wedstrijden zal ook de Kemmelberg, zoals dat in het verleden het geval was, in het parcours opgenomen blijven.

“De eerste twee edities van de Ronde van Vlaanderen Jeugddag werden bijzonder positief onthaald”, zegt Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel. “Het is een heel bewuste keuze om die lijn nu door te trekken naar Gent-Wevelgem. Zo’n jeugddag brengt heel veel volk op de been en is meer dan enkel en alleen een wedstrijd. Beleving, dat is waar het om gaat. Door de jeugdwedstrijden hun eigen toneel te geven, krijgen de jonge talenten de kans om te schitteren, op en naast de fiets. Er wacht hen een startpresentatie op het podium en de winnaars maken soms voor het eerst kennis met een live tv-interview. Ze beleven de klassieker zoals de renners en rensters naar wie ze opkijken.”

De wijziging in programmatie heeft ook organisatorische redenen. Tomas Van Den Spiegel: “Door de jeugdwedstrijden naar een aparte dag te verhuizen, creëren we meer ruimte in de timings van de passages op de Kemmelberg en in Ieper. De combinatie van jeugd en profs op datzelfde parcours op dezelfde dag vroeg om strikte tijdsschema’s. Veiligheid is en blijft dé absolute prioriteit van onze organisatie. Zeven wedstrijden op één dag organiseren is geen evidentie. Gelukkig hebben we altijd kunnen rekenen op de bijzonder goede samenwerking met de Koninlijke Yperse Wielerclub, de Koninklijke Wielerclub De Sasspurters Boezinge, stad Ieper, Heuvelland en alle andere betrokken diensten. We kijken er naar uit om samen van de allereerste jeugddag een groot wielerfeest te maken.”

(Lees verder onder de foto)

Door de jeugdwedstrijden hun eigen toneel te geven, krijgen de jonge talenten de kans om te schitteren, op en naast de fiets
Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel

Patrick Benoot, schepen van Sport stad Ieper beaamt de goede samenwerking: "Zeven wedstrijden op een dag organiseren was nooit een sinecure maar de ervaring en het organisatietalent binnen de Koninklijke Wielerclub de Sasspurters en de Koninklijke Yperse Wielerclub zorgden er telkens weer voor dat alles letterlijk op wieltjes liep. Bleef wel het feit dat het jong geweld hierdoor enigszins in de schaduw van hun idolen moest rijden en zij op die manier toch niet de verdiende aandacht kregen. Hierin komt nu verandering door het organiseren van deze vijf topwedstrijden op een andere datum waar zelfs livestreaming zal voorzien zijn. Kortom, het echte werk maar dan op maat van de aanstormende jeugd. In plaats van één krijgen we dan twee wielerhoogdagen die ook voor Ieper als toeristische én sportieve stad niet te versmaden zijn."

In samenwerking met partner Proximus zullen alle wedstrijden via livestream te volgen zijn. Zo krijgen de talenten van morgen de kans om te schitteren in het decor van Gent-Wevelgem in Flanders Fields en zich letterlijk in de kijker te rijden.

 

Ronde van Vlaanderen Jeugddag aan derde editie toe

De Flanders Classics Jeugd kalender krijgt dus z’n tweede jeugddag. Op 19 mei 2024 staat namelijk al voor het derde jaar op rij de Ronde van Vlaanderen Jeugddag op het programma. Dan is Oudenaarde het epicentrum voor in totaal vier wedstrijden: U17 Mannen & Vrouwen en U19 Mannen & Vrouwen. Net als bij de eerste twee edities zullen ook in 2024 alle wedstrijden via livestream te volgen zijn.

De laatste jeugdwedstrijd zal in 2024 doorgaan op 26 mei. Dan krijgen de beloften de kans om in Herzele de overwinning in Omloop het Nieuwsblad op hun naam te schrijven.

 

 

Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Lees meer | Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Lees meer | Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Lees meer | Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen
Lees meer | Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen