Wie volgt Balsamo op in Flanders Fields?

Wie volgt Balsamo op in Flanders Fields?

Road  21/03/2023

Op zondag 26 maart wordt onder de Menenpoort voor de twaalfde keer het startschot gegeven voor Gent-Wevelgem bij de vrouwen. Met Kopecky, Wiebes, titelverdedigster Balsamo en de snelle Kool staan er al heel wat mooie namen op de voorlopige deelnemerslijst.

Vorig jaar kwam Elisa Balsamo in haar regenboogtrui als eerste over de streep in Wevelgem. Dit jaar komt ze dus als titelverdedigster aan de start. Ze krijgt bij Trek-Segafredo een sterk blok in steun met onder andere Lucinda Brand, Shirin van Anrooij en Elisa Longo Borghini.

Eén van haar grootste uitdagers is zonder twijfel SD Worx, de ploeg die op zegekoers is en honger heeft naar meer. Lotte Kopecky, de winnares van 2021, was eerder dit jaar al de beste in de openingsklassieker en strandde op een zucht van de zege in de Strade Bianche. Ze krijgt het gezelschap van Lorena Wiebes die met haar snelle benen in 2019 al eens heel dicht bij een overwinning in Wevelgem was.

Nog een ex-winnares vinden we bij UAE Team ADQ, waar Marta Bastianelli kopvrouw met dienst zal zijn in haar laatste Gent-Wevelgem van haar carrière. Naast haar zien we voor UAE Team ADQ ook nog de snelle Chiara Consonni aan de start. De Italiaanse won vorig jaar nog Dwars door Vlaanderen en kan het Vlaamse werk zeker aan.

Een andere snelle Italiaanse staat op de voorlopige startlijst voor Uno-X Pro Cycling Team. Maria Giulia Confalonieri, die vorig jaar als derde over de streep reed, vertegenwoordigt samen met onder andere Amalie Dideriksen, ex-wereldkampioene, de kleuren van de Noorse ploeg. FDJ-Suez stuurt specialiste in de aanval Grace Brown en Marta Cavalli, die in 2019 al eens vijfde werd. Bij Jumbo-Visma rekenen ze op Coryn Rivera, derde in 2017.

In 2019 won Zoe Bäckstedt (EF Education-Tribco-SVB) Gent-Wevelgem in de U17 categorie. De Britse die vorig jaar wereldkampioene werd bij de junioren en ook de Ronde van Vlaanderen voor junioren won, staat voor het eerst bij de profs aan de start. Ook voor België is het uitkijken naar jong geweld. Zo komt Fenix-Deceuninck met Julie De Wilde, vorig jaar nog tweede in Dwars door Vlaanderen, aan de start in Ieper. Ze krijgt het gezelschap van Belgisch kampioene Kim De Baat en veertienvoudig Belgisch kampioene veldrijden Sanne Cant.

Nog meer Belgische namen vinden we bij Canyon//SRAM Racing, waar de Belgische Shari Bossuyt present tekent. Ook Valerie Demey komt met haar ploeg Liv Racing Teqfind naar Flanders Fields. Zij brengen met Rachele Barbieri, vorig jaar derde in de Scheldeprijs, ook een troefkaart voor een massasprint mee. Hetzelfde geldt voor Team DSM, dat met Charlotte Kool naar Ieper afzakt.

Wie uiteindelijk de beste zal zijn op de Vanackerestraat in Wevelgem zien we op zondag 26 maart omstreeks 18u04. Ontdek de voorlopige deelnemerslijst hier.

Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Lees meer | Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Lees meer | Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Lees meer | Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen
Lees meer | Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen