Wereldkampioene Balsamo de snelste in Wevelgem

Wereldkampioene Balsamo de snelste in Wevelgem

Road  27/03/2022

De 11e Gent-Wevelgem voor vrouwen kreeg een wereldkampioene als winnaar. De Italiaanse Balsamo sprintte naar de zege op de Vanackerestraat. Ze haalde het voor de winnares van vorig jaar, Vos. De Italiaanse Confalonieri strandde op de derde plaats. 

Van onder de Menenpoort beginnen de vrouwen om 13u50 aan hun 11e editie van Gent-Wevelgem. Vrij vroeg vormt zich de vlucht van de dag. Het duo Khatuntseva (Roland Cogeas Edelweiss Squad) en Anne van Rooijen (Parkhotel Valkenburg) trekt samen op pad, richting de allereerste passage in de Moeren ooit. De twee fietsen een maximale voorsprong van iets meer dan 2 minuten bij elkaar. 

Tot op 63 km van de streep kleuren zij vooraan de koers. Na de eerste beklimming op de Scherpenberg is hun verhaal uit en volgt er een algemene hergroepering. Niet veel later vormt zich een nieuwe kopgroep met niemand minder dan Belgisch kampioene en topfavoriete Kopecky. Ze krijgt het gezelschap van Niewiadoma (Canyon // SRAM Racing), Henderson (Team Jumbo-Visma), Lippert (Team DSM), Arzuffi (Valcar Travel & Service) en Lach (Ceratizit – WNT Pro Cycling Team). 

(lees verder onder de foto)

Elisa Balsamo
Elisa Balsamo

Na de eerste beklimming van de Kemmelberg moeten Arzuffi en Lach vooraan afhaken. Het verschil voor Kopecky en co met de achtervolgers is klein. Bij de tweede beklimming van de Scherpenberg volgt er een hergroepering en kan het werk herbeginnen in aanloop naar de tweede beklimming van de Kemmelberg, waar de vrouwen voor het eerst de steilste kant, Ossuaire, voor de wielen geschoven krijgen. 

De Australische Brown (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) probeert het met een ultieme uitval in de slotkilometers, maar op 2 km van de streep is haar verhaal uit. Het wordt een massasprint in Wevelgem. Wereldkampioene Balsamo sprint naar de zege in de 11e Gent-Wevelgem voor vrouwen. Ze haalt het voor Vos en Confalonieri. 

Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Lees meer | Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Lees meer | Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Lees meer | Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen
Lees meer | Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen