Vos zegeviert in jubileumeditie

Vos zegeviert in jubileumeditie

Road  28/03/2021

Het was lang wachten tot de 10e editie Gent-Wevelgem voor vrouwen losbarstte. Dat gebeurde uiteindelijk bij de tweede beklimming van de Kemmelberg. Het was Trek-Segafredo dat dieper in de finale de boel op de kant trok. De Italiaanse Longo Borghini deed er nog een schepje bovenop en kreeg haar landgenote Paladin mee. In het zicht van de streep pakte het peloton hen terug. De Nederlandse Vos sprintte naar de winst, voor Kopecky en Brennauer.

Om 14u25 werden de vrouwen onder de Menenpoort in Ieper op gang gevlagd. Vroeg in de wedstrijd al probeerden enkele rensters weg te geraken, maar het peloton liet niet begaan. Na die eerste aanvalspogingen was het vooral lang wachten op spektakel. Het peloton brak even in twee bij de eerste beklimming van de Kemmelberg, waar Jolien D’hoore helemaal achteraan zat, maar ook die situatie werd rechtgezet.

Bij de tweede passage overp de Kemmelberg ging Longo Borghini (Trek-Segafredo) aan de boom schudden. De Italiaanse reed samen met de Poolse Niewiadoma (Canyon//SRAM Racing) weg. Achter hen vormde zich een groepje van 5, met daarin: Belgisch kampioene Kopecky (Liv Racing), Pieters (SD Worx), Cavalli (FDJ Nouvelle – Aquitaine Futuroscope), Van Dijk (Trek-Segafredo) en Vos (Jumbo-Visma Women Team). Jolien D’hoore moest op de Kemmelberg net als bij de eerste beklimming opnieuw laten begaan.

Een versnelling van Vos zorgde ervoor dat de 5 achtervolgsters vooraan kwamen aansluiten. We kregen een kopgroep van 7, maar samenwerking kwam er niet. Snel volgde een volledige hergroepering met het peloton en was alles te herdoen. Op zo’n 28 km van de streep ging Henderson (Jumbo-Visma Women Team) er alleen vandoor.

Lang duurde de solo van de Britse niet. Op zo’n 20 km van de streep gingen de vrouwen van Trek-Segafredo aan de boom schudden. Deignan, Longo Borghini en Van Dijk bundelden de krachten, zetten een waaier op en zorgden ervoor dat een groepje van 8 zich kon afscheiden. Onder andere Belgisch kampioene Kopecky, de Nederlandse Vos en de Italiaanse Bastianelli misten de slag. Henderson kon nog net haar wagonnetje achteraan de eerste waaier aanpikken.

Niet veel verder deed Longo Borghini er nog een schepje bovenop. De Italiaanse versnelde en kreeg enkel haar landgenote Paladin (Liv Racing) mee in de aanval. Achter het kopduo kwam er een hergroepering en was het even zoeken naar samenwerking. Uiteindelijk waren het Team Bike Exchange, SD Worx en Canyon//SRAM Racing die de krachten bundelden.

De seconden tikten langzaam weg. Vooraan moest Longo Borghini het haast alleen doen, want het vat bij haar landgenote was stilaan af. Met nog 1 kilometer te gaan hadden ze slechts een handvol seconden over. Longo Borghini en Paladin strandden in het zicht van de streep. In het aanstormende peloton was het de Nederlandse Marianne Vos die de sprint naar haar hand zette. Ze pakte de zege in deze jubileumeditie voor Kopecky en Brennauer.

Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Lees meer | Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Lees meer | Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Lees meer | Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen
Lees meer | Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen