Wiebes snelt naar de zege in de Vanackerestraat

Wiebes snelt naar de zege in de Vanackerestraat

Road  24/03/2024

Lorena Wiebes (Team SD Worx - Protime) heeft voor het eerst Gent-Wevelgem in Flanders Fields gewonnen. De Nederlandse was op de Vanackerestraat in Wevelgem de beste in de massasprint en klopte Balsamo met een banddikte. Consonni werd derde.  

Om 13.15 u. begonnen de vrouwen op de historische Grote Markt van Ieper aan hun 13de editie van Gent-Wevelgem in Flanders Fields. Na een kwartier wedstrijd vormde zich al snel een kopgroep bestaande uit 6 rensters. Julie Van de Velde (AG Insurance-Soudal), Anniina Ahtosalo (Uno-X Mobility), Giorgia Vettorello (Roland), Lieke Nooijen, (Visma I Lease a Bike), Amandine Fouquenet Amandine (Arkéa-B&B Hotels) en Laura Molenaar (VolkerWessels) kleurden het wedstrijdbegin en bouwden een voorsprong van meer dan 6 minuten uit.  

Na 49 km wedstrijd was het de wereldkampioene die in De Moeren in de aanval ging. Het tempo ging stevig de hoogte in, wat zorgde voor breukjes in het peloton. Na de passage in De Moeren verloor de kopgroep steeds meer terrein. Onder impuls van SD Worx Protime werden de 6 rensters vooraan op zo’n 80 km van de streep gegrepen. 

Na de hergroepering begon het peloton op 65 km voor het einde aan de hellingen in Heuvelland. Tijdens de beklimming van de Baneberg en de Monteberg was het opnieuw de wereldkampioene die haar goede benen toonde en een versnelling plaatste. Maar pas na de eerste passage op de Kemmelberg reed een elitegroepje weg uit het peloton. Met Kopecky, Wiebes, Balsamo & Longo Borghini (Lidl-Trek), Georgi (Team dsm-firmenich PostNL), Persico (UAE team ADQ) en Pieterse (Fenix-Deceuninck) leek de wedstrijd even in z’n beslissende plooi gevallen te zijn, maar nog voor de tweede passage op de Kemmelberg smolt alles opnieuw samen.  

(lees verder onder de foto)

Bij de laatste en steiltste beklimming van de Kemmelberg trok Kopecky opnieuw stevig door, enkel haar ploeggenote Wiebes en ook Georgi  konden haar spoor volgen. Ook die aanval droeg niet tot het einde en alles smolt opnieuw samen.  

Er kwam nog één uitval in de laatste 2 km, op naam van Grace Brown (FDJ-Suez). Heel even leek ze het peloton te verrassen, maar in de laatste kilometer slonk haar voorsprong meter voor meter. Een massasprint zou uiteindelijk beslissen over de winnares van de dag. Daarin zette wereldkampioene Kopecky zich volledig in dienst van Wiebes.  De Nederlandse sprintte vrouw tegen vrouw tegen Balsamo, maar met een ultieme jump haalde Wiebes haar eerste Gent-Wevelgem binnen. Consonni (UAE Team ADQ) sprintte uiteindelijk naar plek drie. 

Download de Official Fan Guide van Gent-Wevelgem in Flanders Fields
Lees meer | Download de Official Fan Guide van Gent-Wevelgem in Flanders Fields
Gent-Wevelgem verwelkomt twee wereldkampioenen
Lees meer | Gent-Wevelgem verwelkomt twee wereldkampioenen
Secret Garden, het festival van Gent-Wevelgem in Flanders Fields
Lees meer | Secret Garden, het festival van Gent-Wevelgem in Flanders Fields
Beleef Gent-Wevelgem in fandorpen Moorsele en Gullegem
Lees meer | Beleef Gent-Wevelgem in fandorpen Moorsele en Gullegem