Wie schrijft dit jaar geschiedenis in Wevelgem?

Wie schrijft dit jaar geschiedenis in Wevelgem?

Road  21/03/2023

Ieper ontvangt op zondag 26 maart opnieuw de renners voor hun race door Flanders Fields. We gaan dan op zoek naar de opvolger van Biniam Girmay in Wevelgem. De voorlopige deelnemerslijst telt met onder andere Van Aert, Pedersen, Merlier en De Lie heel wat uitdagers voor Girmay.

Vorig jaar schreef Biniam Girmay wielergeschiedenis door in Wevelgem als eerste Afrikaanse renner ooit een voorjaarsklassieker te winnen. Ook dit jaar verdedigt de Eritreeër de kleuren van Intermarché - Circus - Wanty. Hij kan dit jaar rekenen op Mike Teunissen, die afgelopen winter overkwam van de ploeg van Wout van Aert.

Die laatste wordt ongetwijfeld één van de grootste uitdagers van Girmay. Jumbo-Visma, dat tot dusver al toonde sterk te zijn in de breedte, zakt in steun van Van Aert met onder andere Laporte en de snelle Kooij, die onlangs nog een sprintetappe in Parijs-Nice won, naar Ieper af. Eén van die andere winnaars in Parijs-Nice was Belgisch kampioen Merlier. Hij krijgt bij Soudal Quick-Step onder andere Lampaert en voormalig Ronde van Vlaanderen winnaar Asgreen mee op pad.

Nog zo’n snelle Belg om naar uit te kijken vinden we bij Lotto Dstny. Daar vormt Arnaud De Lie een duo met Caleb Ewan. Met Jasper Philipsen heeft ook Alpecin-Deceuninck een rappe Belgische troefkaart in handen. Philipsen krijgt gezelschap van Søren Kragh Andersen, die vorig jaar nog vijfde werd.

Wie zich ook in de massasprint in Parijs-Nice toonde, is ex-winnaar Mads Pedersen. De Deen gaat op zoek naar zijn tweede zege in Wevelgem en vormt een blok met Jasper Stuyven, vorig jaar vierde. Verder vinden we ook nog ex-winnaar Alexander Kristoff (Uno-X Pro Cycling Team) en Matej Mohoric (Bahrain Victorious) terug op de voorlopige deelnemerslijst.

Bij TotalEnergies rekenen ze op Dries Van Gestel, vorig jaar derde, die voormalige winnaars Boasson Hagen en Sagan mee op pad krijgt. Nog een ex-winnaar vinden we bij AG2R Citroën Team, dat naast Greg Van Avermaet ook Oliver Naesen meebrengt naar Ieper. Nog meer Belgische namen aan de start, want ook Sep Vanmarcke (Israel - Premier Tech) tekent present. Vanmarcke wist nog nooit te winnen in Wevelgem, maar werd wel al twee keer tweede.

UAE Team Emirates stuurt Tim Wellens als debutant mee naar Ieper. Hij kan rekenen op de ervaring van snelle mannen Pascal Ackermann en Matteo Trentin die in 2020 én in 2021 derde werd en dit jaar al voor de elfde keer aan de start zal staan. Bij Team Jayco Alula geloven ze in de snelle benen van Dylan Groenewegen. Hij krijgt het gezelschap van specialist in het Vlaamse eendagswerk Zdenek Stybar die na 12 jaar bij dezelfde ploeg andere oorden opzocht.

Nog een aantal snelle mannen vervolledigen de voorlopige deelnemerslijst. Zo stuurt Astana Qazaqstan Team ex-wereldkampioen Mark Cavendish naar Ieper. Groupama - FDJ kan rekenen op de sprint van Arnaud Démare. De Fransman werd eerder al eens tweede in Wevelgem. En ook Bora-hansgrohe kan met de Ier Sam Bennett op een paar snelle benen rekenen.

Wie uiteindelijk de beste zal zijn op de Vanackerestraat in Wevelgem zien we op zondag 26 maart omstreeks 16u50. Ontdek de voorlopige deelnemerslijst hier.

Wiebes snelt naar de zege in de Vanackerestraat
Lees meer | Wiebes snelt naar de zege in de Vanackerestraat
Pedersen klopt Van der Poel op de streep
Lees meer | Pedersen klopt Van der Poel op de streep
‘This is my moment’, een documentaire over Biniam Girmay’s weg naar de top
Lees meer | ‘This is my moment’, een documentaire over Biniam Girmay’s weg naar de top
Download de Official Fan Guide van Gent-Wevelgem in Flanders Fields
Lees meer | Download de Official Fan Guide van Gent-Wevelgem in Flanders Fields