Pedersen klopt Van der Poel op de streep

Pedersen klopt Van der Poel op de streep

Road  24/03/2024

Mads Pedersen heeft voor de tweede keer Gent-Wevelgem gewonnen. Na een wedstrijd waarbij in De Moeren de eerste schifting gebeurde en de wedstrijd nadien nooit meer echt stilviel, reden Pedersen en Van der Poel samen naar de streep. De wereldkampioen moest de duimen leggen voor de Deen die z’n tweede Gent-Wevelgem pakte.

Om 10.40 u. vertrokken de mannen voor hun 86ste editie op de Grote Markt in Ieper, dit jaar onder een stralend zonnetje na de volledig uitgeregende editie van 2023. Na een klein uur koers vormde zich de traditionele vroege vlucht, met 6 waren ze: Morkov (Astana Qazaqstan team), Jacobs (Movistar Team), O’Brien (Team Jayco AlUla), Houle (Israel-Premier Tech), Blume Levy (Uno-X Mobility) en Monk (Q 36.5 Pro Cycling Team). Uiteindelijk kwamen ook De Bondt (Decathlon AG2R La Mondiale Team) en Le Berre (Arkéa – B&B Hotels) nog vooraan aansluiten.

Het ging hard in de eerste wedstrijduren en ook van valpartijen bleef het peloton niet gespaard. De belangrijkste opgave in het wedstrijdbegin? Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike). De winnaar van de openingsklassieker moest uit koers stappen na een valpartij. De nervositeit nam duidelijk toe in aanloop naar De Moeren. Nog voor we de bekende windstrook bereikten, was het al prijs. Het was Mathieu van der Poel zelf die de neus aan het venster stak. In De Moeren vormde zich een achtervolgende groep van 30 renners, met daarin onder andere: Van der Poel & Philipsen (Alpecin – Deceuninck), Pedersen, Milan & Stuyven (Lidl-Trek), Kooij (Visma | Lease a Bike), Teunissen (Intermarché-Wanty), Merlier (Soudal Quick-Step), Meeus (BORA-hansgrohe), Degenkolb (Team dsm-firmenich PostNL) en Trentin (Tudor Pro Cycling Team).

De kopgroep zag z’n voorsprong intussen smelten als sneeuw voor de zon. Op zo’n 120 km van de streep werden ze gegrepen door de achtervolgende groep. In het peloton was het vooral Lotto Dstny dat aan de bak moest, want De Lie had de slag gemist. Een deel van het peloton kon bij de eerste passage in de heuvelzone nog komen aansluiten, maar van rust was er geen sprake.

Bij de eerste beklimming van de Kemmelberg, op 84 km van de streep, ging de wereldkampioen nog eens aan de boom schudden. Pedersen en Milan schoven mee en het was die laatste die alleen doorging. Achter hem vormde zich een groep met Van der Poel, Stuyven & Pedersen, Tiller (Uno-X Mobility), Pithie (Groupama-FDJ) en Van Dijke (Team Visma | Lease a Bike).

(Lees verder onder de foto.)

Op de onverharde Plugstreets was het opnieuw Van der Poel die het tempo met een ruk de hoogte injoeg. Pedersen en Pithie (Groupama – FDJ) haakten hun wagonnetje aan, Stuyven moest laten rijden met een lekke achterband. Intussen zat Milan nog steeds solo vooraan. De Italiaan werd gegrepen op 63 km van de streep en dat was het signaal voor Pedersen om aan de boom te schudden vooraan. Van der Poel reed het gat dicht.

Bij de tweede beklimming op de Monteberg was het Pedersen die versnelde. Ploegmaat Milan moest daardoor de rol lossen. Vlak voor de Kemmelberg kon hij opnieuw aansluiten en hij ging meteen versnellen. Halverwege de klim nam Pedersen het commando over. Hij zette wereldkampioen Van der Poel duidelijk onder druk. Met nog 50 km te gaan waren ze met drie vooraan in koers: Van der Poel, Pedersen en Pithie.

De volgende schifting vooraan kwam er op de derde en laatste beklimming van de Kemmelberg. Het was opnieuw Pedersen die het tempo ging bepalen. Van der Poel beet zich vast in het wiel van de Deen, Pithie moest de rol lossen.

In de achtervolging draaiden Team Visma | Lease a Bike en Soudal Quick-Step in de laatste 30 km het gashendel volop open. Zij wilden op hun beurt snelle mannen Kooij en Merlier in stelling brengen. Ze brachten het verschil terug tot minder dan een minuut, maar de twee vooraan zouden sprinten om de overwinning.

Op de Vanackerestraat begon Pedersen de sprint vanop de kop. Van der Poel kwam even opzetten, maar voorbij Pedersen gaan lukte niet. Van der Poel boog het hoofd en Pedersen zegevierde voor de tweede keer in Wevelgem. In de sprint om de derde plek was het Meeus die de laatste plek op het podium kon verzilveren.

Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Lees meer | Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Lees meer | Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Lees meer | Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen
Lees meer | Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen