Laporte zegeviert hand-in-hand met Van Aert

Laporte zegeviert hand-in-hand met Van Aert

Road  26/03/2023

De Fransman Christophe Laporte mocht na een koppelkoers met ploegmaat Wout van Aert zegevieren in de Vanackerestraat in Wevelgem. Vanmarcke won het sprintje om de derde plaats.

Het was in de gietende regen dat de renners aan hun rit door Flanders Fields begonnen. Na ongeveer 13 km was de vroege vlucht een feit: Askey (Groupama – FDJ), Jacobs (Movistar Team), Fretin (Team Flanders-Baloise), Van Boven (Bingoal WB), Joyce (Human Powered Health) en Van Hoecke (AG2R Citroën Team) gingen er samen vandoor. Die laatste liet niet veel later de rest vooraan rijden. Het ging snel in het eerste wedstrijduur, want na één uur fietsen stonden er 47 km op de teller.

Na 54 km probeerden Van Avermaet, Wallays en Fedorov het gat met de kopgroep te dichten. Ook Teunissen, Van Poucke, Van Keirsbulck, Reinders, Biermans en Dujardin namen de vroege vlucht uit het peloton. Dat resulteerde met nog 168 km te gaan in een vroege vlucht met 14 renners die zich in drie trapjes vormde.

Hun maximale voorsprong bedroeg 3’26”, maar eenmaal in de Moeren draaide Soudal Quick-Step het gashendel open en zakte de voorsprong van de koplopers onder de 3 minuten. Door de regen waren ook de valpartijen deel van het wedstrijdverhaal. Zo moesten onder andere Ganna en Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) de wedstrijd na een valpartij verlaten. Jasper Philipsen (Alpecin – Deceuninck) moest op zijn beurt afrekenen met een lekke band, vlak voor de eerste passage door de heuvelzone.

Op de eerste beklimming van de Kemmelberg was het Van Hooydonck (Jumbo-Visma) die ging versnellen. Hij kreeg het gezelschap van Vermeersch (Lotto Dstny), Mohoric (Bahrain Victorious), Turner (INEOS Grenadiers), Turgis (TotalEnergies), Laporte (Jumbo-Visma), Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), Resell (Uno-X Pro Cycling Team) en Pedersen (Trek-Segafredo).

Op de Plugstreets was het Europees kampioen Jakobsen die op zoek gaat naar de kop van de wedstrijd. Vooraan kwamen de achtervolgers aansluiten bij de kopgroep. Terwijl Jakobsen tegen een chasse-patat aanliep, smolten ook de kopgroep en het peloton vlak voor de tweede beklimming van de Monteberg weer samen. Op 55 km van de streep was alles te herdoen.

Bij de tweede beklimming van de Kemmelberg was het favoriet Van Aert (Jumbo-Visma) die z’n duivels ontbond. Hij versnelde en kreeg enkel ploegmaat Laporte mee. De twee begonnen aan een koppeltijdrit richting Wevelgem. Bij de derde en laatste beklimming van de Kemmelberg ging Van Aert de benen even testen. Ploegmaat Laporte moest de rol lossen, maar kon op de top toch weer bij Van Aert aanhaken.

De ploegmaats reden uiteindelijk vlot naar een voorsprong van meer dan 2 minuten en beslisten in de straten van Wevelgem over de zege. In de achtergrond waren het Bjerg (UAE Team Emirates), Frison (Lotto Dstny) en Vanmarcke (Israel-Premier Tech) die vanuit de achtervolgende groep op zoek gingen naar de derde plaats.

Vooraan was het intussen Laporte die het feestje mocht afronden. Hij vierde hand-in-hand met ploegmaat Van Aert. In de achtergrond was het Pedersen (Trek-Segafredo) die de oversteek naar de achtervolgende groep nog kon maken, maar een sprint had hij niet meer in de benen. In een finish van stervende zwanen was het ervaren rot Vanmacke die aan het langste eind trok voor plek 3.

Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Lees meer | Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Lees meer | Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Lees meer | Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen
Lees meer | Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen