Girmay schrijft wielergeschiedenis in Wevelgem

Girmay schrijft wielergeschiedenis in Wevelgem

Road  27/03/2022

Biniam Girmay heeft de 84ste editie van Gent-Wevelgem gewonnen. De Eritreër spintte in Wevelgem naar z’n allereerst zege in een Vlaamse klassieker. Hij haalde het voor Laporte en Van Gestel. 

Nadat om 10u50 de 84ste editie van Gent Wevelgem onder de Menepoort in Ieper op gang gevlagd is, trekt het peloton meteen met een stevig tempo Flanders Fields in. Het gaat in de eerste wedstrijdkilometers hard en dus is het wachten op de vroege vlucht. Uiteindelijk slagen 7 renners erin weg te rijden uit het peloton: Wallays (Cofidis), Konychev (Team BikeExchange – Jayco), Arndt (Team DSM), Jacobs (Movistar Team), Robeet (Bingoal Pauwels Sauces WB), De Vylder (Sport Vlaanderen – Baloise) en Saugstad (Uno-X Pro Cycling Team). Ze fietsen een maximale voorsprong van zo’n 6 minuten bij elkaar. 

In de Moeren zorgt de wind dit jaar niet voor een schifting. Waar het tempo wél met een snok de hoogte in gaat, is in aanloop naar de eerste passage op de Scherpenberg. Het zijn de mannen van Sanremo-winnaar Mohoric die het initiatief nemen en voor een nieuwe fase in de wedstrijd zorgen op de Scherpenberg. 

De wedstrijd breekt open en na een valpartij achteraan het peloton worden er twee groepen gevormd in achtervolging op de koplopers. Net voor de eerste beklimming van de Scherpenberg kunnen nog een aantal renners uit de achtergrond terugkeren. Bij de eerste passage door Heuvelland en dus over de Kemmelberg toont ook Belgisch kampioen Van Aert zich zenuwachtig. Hij rondt als eerste de eerste passage op de Belvedère kant van de Kemmelberg. Net na die eerste beklimming van de Kemmelberg trekt Greg Van Avermaet alles op de kant. Er vormt zich een boeiende groep met onder andere Campenaerts (Lotto Soudal), Mohoric (Bahrain Victorious), Asgreen (Quick-Step Alpha Vinyl), Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Démare (Groupama – FDJ), Van Baarle (INEOS Grenadiers) en Theuns (Trek-Segafredo) in achtervolging op de kopgroep. Bij de eerste Plugstreets – Hill 62 is het opnieuw Van Avermaet die er een snok aan geeft. Met nog 65 km te gaan is het verhaal van de vluchters, waar Jacobs intussen alleen overgebleven was, uit.

(lees verder onder de foto)

Biniam Girmay
Biniam Girmay

In het peloton slaan TotalEnergies en Jumbo Visma, wiens kopman Van Aert in de tweede groep zit, de handen in elkaar. Het verschil bedraagt nog amper 20 seconden. Op iets minder dan 60 km van de streep kan alles weer herbeginnen. 

Het tempo gaat opnieuw de hoogte in bij de tweede beklimming van de Kemmelberg. Asgreen, Van Aert, Pedersen, … niets dan grote namen vooraan. Na de Kemmelberg is het Van Aerts ploegmaat Laporte die ervan door gaat. Hij krijgt het gezelschap van Campenaerts en Turgis (TotalEnergies), maar echt wegrijden lukt niet. Het regent aanvallen in aanloop naar de tweede beklimming van de Scherpenberg: Kragh Andersen (Team DSM), Benoot (Jumbo-Visma), Turgis, .. allemaal proberen ze het, maar wegrijden doet niemand. Het is wachten op de Ossuaire kant van de Kemmelberg. 

Dan is het moment van Belgisch kampioen Van Aert gekomen. Met een stevige versnelling sprint hij iedereen bergop uit het wiel en gaat door. Het is de Deen Asgreen die het gat kan dichten, samen met Laporte, Kragh Andersen, Mohoric en Pedersen. Ook Van Baarle en Benoot komen nog aansluiten. Voorin draait het niet goed genoeg en zo krijgen we uiteindelijk vlak voor het binnenrijden van Ieper toch weer een hergroepering. Vlak daarna vormt zich een kopgroep van 4: Laporte, Stuyven (Trek Segafredo), Van Gestel (TotalEnergies) en Girmay. In de achtervolgende groep is het Groupama – FDJ dat de achtervolging inzet voor kopman Démare. 

Het wordt nog héél spannend. Op 3 km van de streep bedraagt het verschil nog amper 20 seconden. Sprinten we met 4 of met een grote groep? Het wordt dat laatste en het is Girmay die de sprint aanzet. De 21-jarige Eritreër sprint naar de overwinning in Gent-Wevelgem. Hij haalt het voor Laporte en Van Gestel en schrijft zo een stukje wielergeschiedenis. 

Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Lees meer | Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Lees meer | Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Lees meer | Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen
Lees meer | Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen