Gent-Wevelgem verwelkomt twee wereldkampioenen

Gent-Wevelgem verwelkomt twee wereldkampioenen

Road  14/03/2024

Op zondag 24 maart maakt Ieper zich op om Mathieu van der Poel en Lotte Kopecky te ontvangen bij de start van Gent-Wevelgem in Flanders Fields. De finale is ongewijzigd, wat betekent dat de Kemmelberg opnieuw scherprechter met dienst zal zijn. De winnaars kronen we ook dit jaar op de Vanackerestraat in Wevelgem. Het programma in Ieper wordt tot slot aangevuld met een G-wielerwedstrijd.

Aan het begin van de heilige Vlaamse wielerweek wacht Gent-Wevelgem in Flanders Fields. In Ieper krijgen wielerfans een goedgevuld dagprogramma voorgeschoteld dat van start gaat met de ploegenvoorstelling bij de Elite Mannen omstreeks 9.00 u. Het programma in Ieper speelt zich af op de Grote Markt en ziet er als volgt uit:

> 9.00 u. | Ploegenvoorstelling Elite Mannen
> 10.40 u. | Start Elite Mannen
> 10.45 u. | Optreden Veel Fokkersvreugde
> 11.40 u. | Ploegenvoorstelling Elite Vrouwen
> 13.15 u. | Start Elite Vrouwen
> 13.30 u. | G-wielerwedstrijd
> 15.45 u. | Passage Elite Mannen
> 17.00 u. | Passage Elite Vrouwen

Wevelgem maakt zich vervolgens op voor de ontvangst van de opvolgers van Christophe Laporte en Marlen Reusser. Omstreeks 16.20 u. verwachten we de winnaar bij de mannen op de Vanackerestraat. Iets meer dan een uur later, omstreeks 17.35 u., is het uitkijken naar de opvolgster van Reusser. Beide wedstrijden zijn net als de voorbije edities live op televisie te volgen. Wielerfans kunnen in Wevelgem terecht in verschillende fanzones:

> Finish in de Vanackerestraat
> Moorsele in de Warandestraat
> Gullegem op het Dorpsplein

Identieke finale
Tussen Ieper en Wevelgem wacht een parcours gelijkaardig aan dat van 2023. Zowel de mannen (253 km) als de vrouwen (171 km) trekken eerst richting De Moeren om vervolgens een finale in Heuvelland te betwisten. Daar is de sleutelrol weggelegd voor de Kemmelberg die, net als in de voorbije edities, in beide wedstrijden langs zowel Ossuaire als Belvedère kant beklommen zal worden. De Monteberg luidt op iets minder dan 55 km van de finish de ultieme finale in. Daarna volgt de beklimming van Kemmelberg Belvedère. Vervolgens gaat het via de Scherpenberg en Baneberg richting Kemmelberg Ossuaire, de steilste beklimming richting het hoogste punt van West-Vlaanderen. Van daar is het nog zo’n 34 km tot de aankomst in Wevelgem met een passage door het centrum van Ieper op 25 km van de streep.

Voorlopige deelnemerslijsten
De voorlopige deelnemerslijst voor de 86ste editie op zondag 24 maart staat zowel bij de mannen als bij de vrouwen bol van de toppers in het klassieke werk. Zo mag Ieper zich opmaken voor de komst van de twee regerende wereldkampioenen, Lotte Kopecky en Mathieu van der Poel. Ook de twee Europese kampioenen staan aan de start: Mischa Bredewold vergezelt haar kopvrouw Kopecky en Christophe Laporte draagt het rugnummer één na z’n winst in 2023.

Deelneemsters Elite Vrouwen

Kopecky en Bredewold krijgen daarnaast het gezelschap van Wiebes (Team SD Worx – Protime). De concurrentie komt van Lidl - Trek dat met Balsamo en Deignan twee ex-winnaressen aan de start brengt. Ook Longo Borghini, Van Anrooij en Van Dijk staan op de voorlopige deelnemerslijst. Verder is het uitkijken naar de duo’s Persico - Consonni (UAE Team ADQ), Backstedt - Dygert (Canyon//SRAM Racing), Cant - Pieterse (Fenix-Deceuninck) en Pfeiffer - Kool (Team DSM-Firmenich PostNL).

Ontdek de voorlopige deelnemerslijst hier.

Deelnemers Elite Mannen

Bij de mannen krijgt Europees kampioen Laporte (Team Visma | Lease a Bike) het gezelschap van Benoot en Kooij. Verder zakken een aantal ex-winnaars naar Ieper af: Pedersen staat voor Lidl-Trek aan de start met Stuyven en Milan. Ook Girmay (Intermarché – Wanty), Kristoff (Uno-X Mobility) en Degenkolb (Team DSM-Firmenich PostNL) tekenen present. Daarnaast is het uitkijken naar De Lie (Lotto Dstny), Merlier (Soudal Quick-Step), Matthews en Groenewegen (Team Jayco AlUla) en Démare (Arkéa-B&B Hotels).

Ontdek de voorlopige deelnemerslijst hier.

Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Lees meer | Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Lees meer | Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Lees meer | Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen
Lees meer | Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen