G-sport toegevoegd aan programma Gent-Wevelgem in Ieper

G-sport toegevoegd aan programma Gent-Wevelgem in Ieper

Road  29/02/2024

Op zondag 24 maart is het zover, dan gaan we tussen Ieper en Wevelgem op zoek naar de opvolgers van Christophe Laporte en Marlen Reusser in de 86ste editie van Gent-Wevelgem in Flanders Fields. Nieuw dit jaar is de toevoeging van een G-wielerwedstrijd in de Ieperse binnenstad.

Het Vlaamse wielerjaar werd op gang getrapt met de openingsklassieker. Dat maakt dat de wielerkoorts Vlaanderen intussen weer helemaal bereikt heeft en wielerfans uitkijken naar de heilige Vlaamse Wielerweek. Gent-Wevelgem in Flanders Fields staat ook dit jaar naar goede gewoonte aan het begin van die koersgekke Vlaamse week op het programma. Op 24 maart om precies te zijn is Stad Ieper het decor voor de start van de wedstrijden bij de mannen en vrouwen.

Wielerfans kunnen zich opmaken voor een intensieve wielerdag in het centrum van Ieper. Het dagprogramma start omstreeks 9.00 u. met de presentatie van de deelnemers bij de mannen. Hun wedstrijd gaat om 10.40 u. van start. Dit jaar uitzonderlijk niet onder de Menenpoort, die een renovatie ondergaat, wel op de Grote Markt. Na de start van de mannen verzorgt Fokkersvreugde de sfeer met West-Vlaamse nummers tot de presentatie van de deelnemers bij de vrouwen van start gaat vanaf 11.40 u. Eenmaal de topfavorietes hun handtekening op het wedstrijdblad hebben gezet, beginnen zij om 13.15 u. aan hun tocht door Flanders Fields.

G-sport

In het verleden stonden traditioneel de wedstrijden voor U19 en U17 jongens en meisjes en U23 mannen in Ieper op het programma. Die wedstrijden zullen vanaf 2024 naar het voorbeeld van de Ronde van Vlaanderen Jeugddag gebundeld worden in een specifieke jeugddag voor Gent-Wevelgem, die eerder al aangekondigd werd. Op 21 april staan dan de vijf jeugdwedstrijden van Gent-Wevelgem gepland tijdens de allereerste Gent-Wevelgem Jeugddag. De wedstrijden zullen live te volgen zijn op een livestream van Proximus.

De keuze voor die aparte jeugddag was bewust. “Zo creëren we ruimte in de timings van de passages op de Kemmelberg en in Ieper”, verklaart Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel. “Een wijziging in functie van veiligheid dus, wat onze absolute prioriteit is en blijft. Door die wijziging komt er evenwel ruimte in het programma in Ieper. De ideale kans om G-sport volwaardig te integreren in ons programma.”

Inclusie in sport tonen tijdens zo’n grote wedstrijd, is een sterk signaal naar de bredere samenleving
G-sport Vlaanderen

Voor de organisatie van de wedstrijd werkt Flanders Classics samen met G-sport Vlaanderen. De deelnemende G-sporters zullen net als de elite renners op het podium op de Grote Markt aan het publiek voorgesteld worden vanaf 13.30 u. Omstreeks 14.00 u. gaat de wedstrijd van start, met een finish voorzien rond 15.00 u. De renners zullen een parcours van 3 km in en rond Ieper afleggen. Rond 15.30 u. sluiten we het G-sportevenement af met een officiële podiumceremonie. De G-sportwedstrijd sluit zo perfect aan op de passages van de Elite Mannen en Vrouwen die volgens het snelste schema respectievelijk omstreeks 15.45 u. en 17.00 u. hun opwachting maken op de Grote Markt in Ieper.

Diego Desmadryl, schepen van Stad Ieper bevoegd voor Economie, KMO, Toerisme, Evenementen kijkt enthousiast naar het goed gevulde Ieperse programma: “Met de komst van Gent-Wevelgem hebben we ondertussen het fietstoerisme van onze stad al ruim op de kaart gezet, maar het is evident dat we alle mogelijkheden willen bekijken om deze dag te versterken. Dat renners met een beperking een eigen wedstrijd krijgen op de Grote Markt, waar ook de profrenners starten, vinden wij een krachtig signaal van gelijkwaardigheid.”

Ook G-sport Vlaanderen kijkt er naar uit de handen met Gent-Wevelgem in elkaar te slaan: “Al enkele jaren werken we samen met organisatoren voor reguliere wielerwedstrijden, maar met deze samenwerking tijdens de World Tour-wedstrijd Gent-Wevelgem zetten we een nieuwe stap vooruit. Inclusie in sport tonen tijdens zo’n grote wedstrijd, is een sterk signaal naar de bredere samenleving. Hopelijk volgen andere wedstrijden het voorbeeld.”

Na de passages in Ieper trekt het peloton naar de finish in Wevelgem. Daar maken we rond 16.20 u. kennis met de opvolger van Christophe Laporte. Wie in de voetsporen van Marlen Reusser zal treden, weten we volgens het vroegste schema rond 17.35 u.

Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Lees meer | Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Lees meer | Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Lees meer | Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen
Lees meer | Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen