CWGC onthult uniek en aangrijpend kunstwerk als winnaarstrofee in Gent-Wevelgem in Flanders fields 2022

CWGC onthult uniek en aangrijpend kunstwerk als winnaarstrofee in Gent-Wevelgem in Flanders fields 2022

Road  16/03/2022

Op 16 maart 2022 onthullen de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) en Flanders Classics de symbolische winnaarstrofee voor Gent-Wevelgem In Flanders Fields 2022. Yves Delplace, kunstenaar en CWGC-ambachtsman, ontwierp en vervaardigde de trofee die zijn eindadres zal vinden bij de aanstaande winnaars van de wielerklassieker op 27 maart 2022. De CWGC opent de deuren van haar atelier in Ieper en demonstreert de ‘making of’ van the Australian Soldier Commemorative Trophy. 

Naast de officiële wedstrijdtrofee ontvangt elke winnaar van de 7 races in Flanders Fields ook een symbolische trofee. Die symbolische trofee staat jaarlijks in het teken van het wedstrijdthema, dat dit jaar Australië is. De verhalen van de Australische soldaten staan dit jaar in de rand van de wedstrijd centraal. Dankzij deze unieke trofee krijgen de winnaars van Gent-Wevelgem een uniek aandenken aan hun zege in Flanders Fields. 

De Australian Soldier Commemorative Trophy werd gemaakt in het centrum van de voormalige slagvelden door Ieperling Yves Delplace. Kunstenaar Yves, werkt als gespecialiseerde ambachtsman bij de Commonwealth War Graves Commission met kantoor voor Centraal- en Zuid-Europa in Ieper. Passend bij het thema ‘Australië’, maakte hij een uniek en aangrijpend kunstwerk van een Australische soldaat die één wordt met het 5th Australian Division Memorial op CWGC Buttes New British Cemetery, Polygon Wood. 

Yves Deplace, kunstenaar en CWGC-ambachtsman vertelt: “Het thema “WOI, Australië, Westhoek” ligt me natuurlijk wel. Ik volgde de suggestie van onze directeur, de heer Bekaert, om de obelisk van het 5th Australian Division Memorial op CWGC Buttes New British Cemetery te gebruiken in mijn ontwerp. Na het nodige opzoekwerk, om historisch juist aan de slag te gaan, kwam ik bij een uitgepuurd silhouet van een Australische soldaat.

Hij staat ietwat voorovergebogen en treurt voor alle slachtoffers maar groet ook “Flanders Fields”. De spaarzaam aangebrachte details verwijzen naar de kenmerken van het uniform van de Australische soldaten (zoals de typische hoed). Ik stileerde de vorm van deze soldaat, zodat de figuur overgaat in de vorm van het monument. Zo wordt de soldaat ook monument. “ 

De Groote Oorlog en koers zorgen hand in hand voor een uniek wielerverhaal.
Tomas Van Den Spiegel, CEO Flanders Classics

Geert Bekaert, directeur van de CWGC in Centraal- en Zuid-Europa gaat verder: “De CWGC is blij om deze trofee te hebben mogen ontwerpen en vervaardigen.  Gent-Wevelgem start symbolisch aan de Menenpoort, waar de namen van bijna 55.000 Commonwealth vermisten uit de Eerste Wereldoorlog in de muren zijn gebeiteld. Dat alle renners hier op deze locatie even bij stil staan, en dat de winnaars na afloop deze trofee in ontvangst zullen nemen, is een unieke manier om de vele gesneuvelden extra hulde te brengen.  Ik dank dan ook zowel de organisatoren van Gent-Wevelgem als de stad Ieper voor hun blijvende betrokkenheid.” 

Tomas Van Den Spiegel, CEO Flanders Classics sluit af: "Gent-Wevelgem in Flanders Fields is een wedstrijd die naast sportieve geschiedenis ook wereldhistoriek in de huiskamers brengt. Het verhalende aspect dat Flanders Fields aan deze voorjaarsklassieker toevoegt, kent in de internationale wielerwereld z'n gelijke niet. De Groote Oorlog en koers zorgen hand in hand voor een uniek wielerverhaal." 

Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Lees meer | Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Lees meer | Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Lees meer | Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen
Lees meer | Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen