Bekijk het overzicht

Omloop van de slagvelden - de meest heroïsche wielerwedstrijd ooit

15 November 2018

De wedstrijd ging over wegen, die door de oorlog in een haast onbestaanbare staat waren achtergelaten.  Het landschap was herschapen tot een pokdalig, kaal terrein. Een niemandsland, van putten en bulten, één poel van ramp, ellende, puin en vernieling. Nergens groeide nog een boom. Op 28 april 1919 stonden 87 deelnemers uit België, Frankrijk, Luxemburg, Tunesië en Zwitserland aan de start. Een mooi voorjaarsweer kondigde zich aan voor deze eerste etappe, maar na enkele kilometers sloegen de mooie weersverwachtingen om in een barre voorjaarsstorm. Slechte wegen in combinatie met regen, sneeuw en wind beloofden niet veel goeds. Het werd een koers in memorabele omstandigheden, met weerzinwekkende koude, striemende regen, kleverige modder, verraderlijke gladheid op kapotgeschoten wegen.

Slechts 21 deelnemers haalden op 11 mei 1919 de finish.

2019
In augustus 2019, 100 jaar later, wordt deze race opnieuw georganiseerd.
Met respect voor het toen geldende wedstrijdreglement , maximaal over het originele traject, met dezelfde controlepunten, en een bijna identieke zelfredzaamheid die de deelnemers 100 jaar eerder ook aan de dag dienden te leggen.
Het wordt geen koers, maar een herdenkings- en belevingsrit in het teken van de overwinning die ‘vrede’ is.

 

De unieke rit die verreden wordt van 19 tot en met 30 augustus 2019, met start en aankomst in Oosteeklo,  staat open voor maximaal 187 deelnemers en oogt op een internationaal deelnemersveld uit zoveel als mogelijk naties die getroffen werden door de Eerste Wereldoorlog.
Het geheel moet immers opnieuw een ode worden aan de 9 miljoen gesneuvelde soldaten.

De organisatie is in handen van  het Heemkundig genootschap De Twee Ambachten Assenede en de Orde van de Smoutpot Oosteeklo.

Gent-Wevelgem, in Flanders Fields, zet mee zijn schouders onder dit prachtig initiatief.

De inschrijvingen openden – symbolisch - op 11 november 2018 om 11u via de website www.wielerroem.com

Gerelateerd nieuws