Bekijk het overzicht

Lotta Lepistö maakt droomweek compleet met winst in Gent-Wevelgem

26 March 2017

Niet Ieper, maar het naburig gelegen Boezinge vormde het decor voor de start van de 6e Gent-Wevelgem voor elite vrouwen. Onder een stralende lentezon gingen 148 rensters van start voor een tocht van iets meer dan 146 kilometer.

De eerste vier lokale ronden in en rond startplaats Boezinge baarden een muis. Het tempo in het eerste wedstrijduur lag erg laag, de traditionele vlucht van de dag kwam niet van de grond. De heuvelzone, met tweemaal de beklimming van de Kemmelberg, tweemaal de Monteberg en de Baneberg, zorgde ervoor dat een heleboel rensters, waaronder wereldkampioene Amalie Dideriksen, de rol moesten lossen. Toch bleef, met nog 40 kilometer tot de finish in Wevelgem, een ruim peloton van pakweg 40 rensters over.

In schrik contrast met het heerlijke koersweer, stond een stortvloed aan aanvallen in de laatste 30 kilometer. Vele rensters probeerden, maar niemand slaagde erin definitief weg te geraken. Onder andere een erg actieve Anna Van Der Breggen (Boels-Dolmans) probeerde het tweemaal, maar kreeg geen vrij spel van het peloton. Ook een ultieme ontsnappingspoging in de slotkilometers van Janneke Ensing (Ale Cipollini) en Olga Zabelinskaya (Bepink Cogeas) was een kort lot beschoren.

En dus werd er gesprint op de Vanackerestraat in Wevelgem. In een razend spannende sprint trok Lotta Lepistö nipt aan het kortste eind voor Jolien D’hoore. De fotofinish moest eraan te pas komen en die wees de Finse, die eerder deze week al zegevierde in Dwars Door Vlaanderen, aan als winnares. De Amerikaanse Cory Rivera mocht mee op het podium als derde.