Bekijk het overzicht

Italiaanse Marta Bastianelli klopt Jolien D'Hoore op de meet in Wevelgem

25 March 2018

De start van vrouwenwedstrijd verhuisde na een jaartje Boezinge opnieuw naar Ieper. Op de prachtige locatie die de Grote Markt is, vertrokken de rensters in de schaduw van de Lakenhallen voor een tocht van 142 km richting Wevelgem. Waar vorig jaar de koers lang gesloten bleef, kregen we dit keer wel meteen aanvallen uit het peloton. Vooral het Belgische team Experza-Footlogix toonde zich erg gretig en stuurde Thalita De Jong richting frontlinie. Haar vlucht was echter een kort lot beschoren. Meer dan 37 seconden kreeg de Nederlandse niet en in een mum van tijd was de voorsprong weggewerkt. 

De koers ging nadien opnieuw op slot. In de voorste gelederen bepaalde een attent koersend Team Sunweb het tempo. Aanvalspogingen werden vlotjes in de kiem gesmoord en ook op de eerste beklimmingen van de dag, de Baneberg, Kemmelberg en Monteberg bleef het peloton gegroepeerd. Dat ook de weersomstandigheden (eindelijk een heerlijk lentezonnetje en weinig wind) zorgden ervoor dat het moeilijk was om zich te onderscheiden van de rest. De Plugstreets leverden mooie beelden op voor de fotografen, maar baarden uiteindelijk een muis. 

Zou de beslissing dan vallen op de tweede keer het trio Baneberg, Kemmelberg, Monteberg? In één grote groep begonnen ze eraan, maar ook hier kon niemand een kloof slaan. Het balast werd overboord gegooid, maar al snel werd duidelijk dat we met een grote groep zouden gaan sprinten. Bijna stak de Rozanne Slik (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) daar een stokje voor, door "Op z'n Blaaks" net voor Ieper een aanval te plaatsen. De voorsprong van de Nederlandse liep op tot 30 seconden, maar zo makkelijk liet het aanstormende peloton zich niet ringeloren. 

In de laatste rechte lijn scheurde een groep van 36 rensters zich af. In dat groepje nog een heel aantal sprinters die hun kans schoon zagen om de zege in de wacht te slepen: Jolien D'Hoore, Chloe Hosking, Marta Bastianelli, Coryn Rivera en de winnares van de Omloop, Christina Siggaard. De Nederlandse blokken van Boels-Dolmans en Team Sunweb hadden zelfs nog elk vijf rensters in de kopgroep.

Voor Belgische kampioene Jolien D'Hoore de ideale situatie. Zij posteerde zich prima voorin en leek voor de tweede keer in één week te gaan winnen, maar de renster van het Australische Mitchelton-Scott viel stil in de slotkilometers en zag de Italiaanse Marta Bastianelli nog over zich heen wippen. D'Hoore moest het dus voor het tweede jaar op rij doen met een tweede plaats. Bastianelli volgt de Finse Lotta Lepistö op. De Duitse kampioene Lisa Klein (Canyon/SRAM) kaapte de derde plaats weg.