Bekijk het overzicht

D'hoore sprint naar zege in Wevelgem

11 October 2020

In de 9e editie Gent-Wevelgem in Flanders Fields voor vrouwen kleurt het podium voor een groot stuk Belgisch. Jolien D’hoore sprintte naar de zege, voor haar landgenote en Belgisch kampioene Kopecky en de Duitse Lisa Brennauer.

De wedstrijd van 140 km bij de vrouwen begon erg onrustig. Het tempo in het peloton was hoog, waardoor een vroege vlucht vormen haast onmogelijk was. Wegrijden en wegblijven kon uiteindelijk niemand, maar de schifting was er wel. Achteraan stond de deur open, waardoor het peloton gaandeweg toch uitdunde op de smalle wegen in “Flanders Fields”.

Pas bij de tweede passage Kemmelberg, met nog zo’n 34 km te gaan brak het peloton definitief in stukken door de versnelling van de Italiaanse Longo Borghini (Trek-Segafredo). Er vormde zich een kopgroep van 11 rensters. Longo Borgini kon rekenen op ploeggenotes Van Dijk en Deignan, maar ook Brennauer (Ceratizit – WNT Pro Cycling Team), Roy (Mitchelton-Scott), D’hoore en Pieters (Boels Dolmans Cycling Team), Belgisch kampioen Kopecky (Lotto Soudal Ladies), Vollering (Parkhotel Valkenburg), Cavalli (Valcar – Travel & Service) en Stephens (Team Tibco – Silicon Valley Bank) waren mee.

In de slotkilometers kwam het peloton nog gevaarlijk dichtbij. Met een voorsprong van 10 seconden tussen de kopgroep en de achtervolgers, ging de Nederlandse Van Dijk vol voor de aanval. Ze geraakte, net als haar ploeggenote Longo Borghini die later nog een poging waagde, niet weg. Ook Pieters probeerde het boeltje te ontregelen, maar de vrouwen van Trek-Segafredo dichtten het gat.

De sprint was niet te vermijden. Pieters probeerde de spurt zo goed als ze kon aan te trekken voor haar ploeggenote D’hoore. Het was Belgisch kampioene Kopecky die als eerste aanzette, maar D’hoore kwam nog op en over haar landgenote. De Duits kampioene Brennauer mocht het podium vervolledigen.

D’hoore is met haar zege de eerste Belgische winnares in Gent-Wevelgem, nadat ze in 2017 en 2018 al 2x net naast de zege greep.  

Foto: Photonews

Gerelateerd nieuws