Bekijk het overzicht

Voorstelling 80ste editie

9 November 2017

 Er werd om te openen nog even meegegeven dat onze afgelopen editie door Velon.cc in de top 3 van mooiste ééndagswedstrijden geplaatst werd. De organisatie is daar niet weinig trots op, gezien deze prijs uit de buik van het peloton komt. 

De eerste gasten waren Willy Vanneste, Ferdi Van Den Haute, Walter Planckaert, Oscar Freire en Nico Mattan, allemaal mannen die een jubileum voor hun podiumplaats in Gent-Wevelgem vieren in 2018. Willy was 2de in 1968, Ferdi en Walter respectievelijk 1e en 2e in 1978, Nico haalde in 1998 net het podium terwijl zijn boezemvriend VDB er met de trofee ging lopen. Tot slot hadden we Oscar Freire die 10 jaar geleden, in 2008, op het hoogste schavotje stond. De drievoudig wereldkampioen deelde met het publiek dat een plasje maken in een voorjaarsklassieker anders is dan in Spanje. Ook de anderen haalden met plezier herinneringen op aan hun podiumplaatsen en gaven hun versie van het koersverloop. 

De winnaar van 1998, Frank Vandenbroucke, is ondertussen al meer dan 8 jaar overleden. Moeder Chantal en dochter Cameron kwamen samen op het podium, ze keken samen met Karl terug naar de glorieperiode van hun zoon/vader. Ze denken nog elke dag aan Frank en mensen spreken hen nog elke dag aan over het fenomeen VDB, de wielergod van velen. Hij is nog niet vergeten, de organisatie van Gent-Wevelgem is dan ook trots dat hun op hun erelijst pronkt. T was voor de koers dat hij die dag in Ploegsteert werd geboren ... 

De 2 historische sterkhouders van de organisatie van Gent-Wevelgem, Voorzitter Luc Gheysens en secretaris Bernard Langedock vertelden dat het niet altijd rozengeur en maneschijn geweest is in het verleden, maar de aanhouders hebben hun punt gemaakt, ze hebben hun koers teruggebracht naar het hoogste niveau. Er is door de jaren heen veel veranderd, maar de heren kijken met terechte trots terug naar de wat zij verwezenlijkt hebben. 

Misschien wel de opmerkelijkste nieuwigheid aan het parcours is dat na de succesvolle introductie van de Plugstreets vorig jaar, in 2018 ook de Beloften U23 en de Dames Elite de half verharde stroken voor de wielen geschoven krijgen. Lieselot Decroix en Ann-Sophie Duyck bevestigden aan Karl dat ze dit een goeie evolutie vinden die Gent-Wevelgem voor vrouwen zeker extra cachet geeft. 

Daarnaast zullen de dames na een een jaartje Boezinge opnieuw vertrekken in Ieper. Dit werd ingegeven vanuit het vrouwenpeloton zelf en door organisatorische redenen, zo kan er meer hetzelfde parcours gevolgd worden, een belangrijk voordeel als je 7 koersen op 1 dag wil organiseren. 

De link met het verleden werd toegelicht door Dries De Zaeytijd van WieMu Roeselare. Wist u dat er tijdens WO I nog wedstrijden gereden werden ? Daarnaast hadden verschillende landen "cyclisten" die ze de oorlog instuurden op 2 wielen.

Eén van die landen was Nieuw-Zeeland, een land dat de hand uit stak naar de organisatie van Gent-Wevelgem om er samen voor te zorgen dat hun in onze streek gevallen jongens nooit vergeten zullen worden. Het was een beklijvend moment toen er een traditionele Haka ten bede gebracht werd bij de overhandiging van een trofee die Gent-Wevelgem schenkt aan de Nieuw-Zeelandse wielerfederatie om daar te dienen als trofee voor de nationale beloftenkampioen. De trofee is een authentieke kassei vanop de Kemmelberg die steunt op een balk uit een gespaarde loopgraaf. Renners Jack Bauer en Sam Bewley namen de trofee in ontvangst uit handen van burgemeester Marc Lewyllie van de gemeente Heuvelland. De Nieuw-Zeelandse ambassadeur Greg Andrews dankte hem en de organisatie van Gent-Wevelgem voor de trofee die voor hen een blijvende herinnering is aan een bloedige periode uit hun vaderlandse geschiedenis. 

 

Gerelateerd nieuws