Bekijk het overzicht

Sagan kan toch winnen! Wereldkampioen eindelijk beloond voor geweldige race in Gent-Wevelgem

27 March 2016

"Van het parcours heb ik vandaag geen schrik. De wind zal de bepalende factor zijn vandaag", sprak Greg Van Avermaet voor de start in Deinze profetische woorden. Van Avermaet, vrijdag nog te ziek voor E3 Harelbeke, was fit geraakt en stond aan de start. In tegenstelling tot Alexander Kristoff, Ian Stannard en Alexis Gougeard (lees meer). Zij maakten de tocht van 242,8 kilometer over 10 hellingen tussen Deinze en Wevelgem niet mee.

Niet de hellingen, maar vooral het weer zou zoals Van Avermaet het al voorspelde de koers hard maken. Heroïsche omstandigheden zoals vorig jaar kregen we niet, maar met windstoten tot 100 kilometer per uur duurde het niet al te lang vooraleer er waaiers werden gevormd. En uiteraard deden de gevreesde Moeren hun reputatie van winderige waaierstreek alweer alle eer aan. Tot grote spijt van vroege vluchters Jonas Rickaert (Topsport Vlaanderen), Pavel Brutt (Tinkoff), Josef Cerný (CCC), Lieuwe Westra (Astana) en Simon Pellaud (IAM Cycling). Zij kregen snel een voorsprong van 11 minuten cadeau, maar omdat Etixx-QuickStep en co op de Moeren het gashendel helemaal opendraaide, werden ze al even rap opnieuw letterlijk terug tot in het voorste peloton gewaaid.

Op 165 kilometer van de meet was dat peloton immers al in drie grote stukken gescheurd. Bijna alle topfavorieten zaten vooraan, enkel Sep Vanmarcke, Lars Boom en André Greipel hadden zich laten verrassen. Voor de nog steeds geblesseerde Greipel zat Gent-Wevelgem er al op, Vanmarcke gaf zich niet gewonnen. Hij gooide zich in een lange achtervolging. Na een inhaalrace van meer dan 60 kilometer bracht een beresterke Vanmarcke een tweede pelotonnetje op de Catsberg terug mee vooraan.

Net na de aansluiting van Vanmarcke kende Lotto-Soudal alweer pech. Kopman en Dwars door Vlaanderen-winnaar Jens Debusschere kwam ten val en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Ondertussen viel het vooraan niet stil. De renners waren immers de heuvelzone binnengekomen en op de Baneberg, Kemmelberg en Monteberg werd er naar hartenlust gedemarreerd door onder meer Matteo Trentin, Tiesj Benoot, Sep Vanmarcke en Vyacheslav Kuznetsov.

De laatste passage van de loodsteile Kemmelberg (op 34km) was spek voor de bek van de immer aanvallende Peter Sagan. De wereldkampioen rondde de top als eerste met Fabian Cancellara in zijn wiel. Sep Vanmarcke sloot in de afdaling aan, de ingelopen koploper Kuznetsov haakte zijn wagonnetje aan.

Net zoals afgelopen vrijdag werd Etixx-QuickStep door Peter Sagan in het defensief gedrongen. De troepen van Patrick Lefevere hadden met Boonen, Terpstra, Trentin, Stybar, Gaviria en Vandenbergh zes renners in de achtervolgende groep waar onder meer ook Tiesj Benoot, Boasson Hagen en Greg Van Avermaet hun deel van het werk opknapten. Maar ondanks de hulp van die kleppers kwamen ze op de lange rechte wegen richting geen seconde dichter bij de vier koplopers. Ook een late uitval van Tom Boonen en Luke Rowe leverde niets meer op.

De beste vier van de koers zaten vooraan en mochten strijden om de zege. Fabian Cancellara, Sep Vanmarcke en Peter Sagan lieten hun grote motor draaien en reden de perfecte mini-ploegentijdrit. Kuznetsov kwam nooit op kop en reed met wijd opengesperde mond constant als vierde pion achterin de kopgroep.

De vier leiders mochten in de straten van Wevelgem sprinten om de overwinning. Peter Sagan had de voorbije weken te veel verloren om nog eens op zijn flikker te krijgen. De Slovaak zette alle frustratie over die tweede plaatsen om in één geweldige versnelling en won de spurt met een fietslengte voorsprong. Vanmarcke was een knappe tweede, Kuznetov derde, Cancellara vierde.

Voor Peter Sagan is het zijn tweede zege in Gent-Wevelgem. De Slovaak van Tinkoff won de voorjaasklassieker ook al in 2013. Maar is het vooral voor Peter Sagan zijn eerste zege als wereldkampioen. Hij rekent na zeven (!) tweede plaatsen - onder meer in de Omloop Het Nieuwsblad, Tirreno-Adriatico en E3 Harelbeke - eindelijk af met de vloek van de regenboogtrui. Sagan is na Rik Van Looy in 1962 nog maar de tweede wereldkampioen die erin slaagt om in de regenboogtrui Gent-Wevelgem te winnen. Een geweldige en verdiende overwinning voor de man die vanochtend nog verrassend in een leeg café opdook aan de start (lees meer).

Bron: Sportwereld.be

Foto: © Digitalclickx

Gerelateerd nieuws