Bekijk het overzicht

In Remembrance of "New Zealand Cyclist Corps"

11 November 2017

124.000 soldaten uit Nieuw-Zeeland, goed voor meer dan 10 procent van de toenmalige bevolking, vochten mee in de Eerste Wereldoorlog.

100.000 van hen werden naar West-Europa gestuurd om er deel te nemen aan de strijd van de geallieerden tegen de Duitse bezetter. 18.000 Nieuw Zeelanders lieten het leven…

Toen de soldaten na een bootreis van 6 weken in de buurt van de slagvelden arriveerden, werd een deel van hen ondergebracht bij het New Zealand Cyclist Corps, een eenheid soldaten per fiets.

708 soldaten maakten over de jaren heen deel uit van dit New Zealand Cyclist Corps, 59 van hen sneuvelden, 259 raakten gewond.

Aanvankelijk stonden zij in voor het overbrengen van boodschappen, het regelen van het verkeer, het leggen van kabels en het herstellen van stukgeschoten loopgrachten. Pas in 1918, toen de oorlog in een beslissende fase trad, werd de eenheid opgeroepen om actief deel te gaan nemen aan de gevechten. Deze eenheid werd onder meer ingezet ter verdediging van de strategisch belangrijke Kemmelberg.

Zeven van hen zouden de Kemmelberg niet meer levend verlaten.

W. Burrows †16/4/18 Kemmel (Mount)

V. E. Hodson †16/4/18 Kemmel (Mount)

W. E. J. Browne †17/4/18 Kemmel (Mount)

A. W. Hunter †17/4/18 Kemmel (Mount)

T. E. Power †18/4/18 Kemmel (Mount)

T. J. Clinton†18/4/18 Kemmel (Mount)

T.C. Hodgson †23/4/18 Kemmel (Mount

Om de gebeurtenissen van toen in herinnering te brengen nam de Nieuw-Zeelandse ambassade in Frankrijk contact met de organisatoren van Gent–Wevelgem.

Die besloten de offers die het New Zealand Cyclist Corps bracht blijvend te eren door de creatie van een speciale trofee.

Gezien de centrale rol van de Kemmelberg voor zowel het NZCC als Gent-Wevelgem, werd recent tijdens een ingetogen ceremonie een kassei uit het wegdek van de befaamde Vlaamse helling gehaald. Een afvaardiging van de Maori cultuur zegende de steen.

Die steen werd gemonteerd op een stuk hout dat afkomstig is uit een schuilplaats, die tijdens de loopgravengevechten in Wereldoorlog I werd gebruikt om de soldaten even op adem te laten komen. Opgemerkte aanwezige bij die ceremonie was de dochter van een Nieuw-Zeelandse soldaat die mee de Kemmelberg hielp verdedigen.
 

De trofee werd tijdens de persconferentie overhandigd aan Sam Bewley (Orica-Scott) en Jack Bauer ( Quick.Step Floors en actueel tijdritkampioen van Nieuw-Zeeland). Bewley en Bauer nemen het kunstwerk mee naar hun thuisland, waar het voortaan als wisseltrofee fungeert. Elk jaar opnieuw krijgt de U23 Beloften kampioen van Nieuw-Zeeland (een leeftijdsgenoot van het gros van de soldaten die tijdens Wereldoorlog I sneuvelden) de trofee voor 12 maanden mee naar huis.

‘Lest we forget…’ Opdat de herinnering aan de inzet van de helden die mee voor onze vrijheid zorgden voor altijd in gedachten blijft.

 

Ambassadeur van Nieuw-Zeeland in Belgiƫ, Z.E. Greg Andrews:

“De geschiedenis van het New Zealand Cyclist Corps is niet zo bekend in Nieuw-Zeeland. Deze trofee is een gepaste manier om hun inzet en hun offers, 100 jaar geleden gemaakt in BelgiĆ« en Frankrijk, te herdenken en te eren. Het viert ook de hedendaagse vriendschap die Nieuw-Zeeland heeft met deze twee landen, en niet in het minst, onze gedeelde liefde voor het wielrennen! “

 

“The history of the New Zealand Cyclist Corps is not well known in New Zealand, and this commemorative trophy is fitting way to remember their service and sacrifice here in Belgium and France a century ago. It also celebrates the modern friendship we enjoy with these countries, not to mention our mutual love of cycling!”

 

Gerelateerd nieuws