Bekijk het overzicht

Pedersen de beste na boeiende 82ste Gent-Wevelgem

11 October 2020

Voor het eerst ging Gent-Wevelgem van start in het hart van Flanders Fields, onder de Menenpoort in Ieper. Na een pittige wedstrijd met wind, regen en aanvallend koersgedrag in het peloton was het Mads Pedersen die aan de streep sneller was dan Sénéchal en Trentin.

Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen en daarom was de start in Ieper vanochtend publieksvrij. Dat zorgde voor een unieke ploegpresentatie in de schaduw van de Menenpoort, één van dé oorlogsmonumenten in Flanders Fields. 25 teams brachten hun sterkste en snelste mannen aan de start voor een wedstrijd gekleurd door regen en wind.

Na een ingetogen moment onder de Menenpoort met doedelzakmuziek en een minuut stilte ter ere van de coronaslachtoffers werd de wedstrijd om stipt 10 uur op gang getrapt. Vrij snel vormde zich de klassieke vroege vlucht: Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Alexander Konychev (Mitchelton-Scott), Leonardo Basso (INEOS Grenadiers), Julien Morice (B&B Hotels – Vital Concept), renner uit de regio Kenny Molly (Bingoal-Wallonie Bruxelles), Gilles De Wilde (Sport Vlaanderen – Baloise) en niemand minder dan Mark Cavendish (Bahrain-McLaren). Na 45,7 km en een fikse regenbui zat het eerste wedstrijduur erop.

De kopgroep fietste een maximale voorsprong van ongeveer 7’30” bij elkaar, maar in het peloton draaiden ze het gashendel in de winderige streek van de Moeren al stevig open. Waaiers kwamen er niet, maar de voorsprong van de koplopers liep wel bijzonder snel terug. 1 renner deed nog een poging om naar voor te rijden, maar het gat dichten lukte de Zwitserse Johan Jacobs niet.

Bij de eerste passage op de Kemmelberg was het de ploeg van Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) die het tempo de hoogte in gingen jagen. Ook na de Kemmelberg kwam er geen rust. In aanloop naar de Plugstreets brak het peloton in stukken. Op de eerste onverharde stroken, Hill 63 en Christmas Truce,  zagen we het duo Trentin – Van der Poel stevig uithalen om de achtervolgende groep nog verder uit te dunnen. De kopgroep zag intussen z’n voorsprong meter voor meter slinken. Bij het ingaan van de laatste onverharde strook, the Catacombs, was hun avontuur uit.

In aanloop naar de heuvelzone vormde zich een nieuwe en sterke kopgroep van 9: Florian Vermeersch (Lotto Soudal), Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Matteo Trentin (Team CCC), Sep Vanmarcke (EF Pro Team), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Luke Rowe (INEOS-Grenadiers), Mike Teunissen (Jumbo-Visma) en ex-wereldkampioen Mads Pedersen (Trek-Segafredo).

In de achtervolging ging het tempo bij de tweede passage op de Kemmelberg opnieuw de hoogte in. Er vormde zich een interessante achtervolgende groep met Van Aert (Jumbo-Visma), Van der Poel (Alpecin-Fenix), Bettiol (EF Pro Team), Degenkolb (Lotto Soudal), Sénéchal, Lampaert en Asgreen (Deceunick – Quick-Step).

Op de derde en laatste keer Kemmelberg (kant Ossuaire) dichtten Van Aert en Van der Poel zij aan zij de kloof met de kopgroep en zorgden er zo voor dat de achtervolgende groep vooraan kon komen aansluiten. Een groep van 15 renners, zonder Vermeersch en Gougeard, dook de finale in. Küng probeerde het een tijdje alleen, maar zag z’n inspanning op 26 km van de streep stranden. In de achtervolging was het UAE Team Emirates dat er alles aan deed om kopman Kristoff nog naar voor te brengen, maar de kloof was uiteindelijk te groot.

Op zo’n 15 km van de streep brak de kopgroep in twee. Van Aert, Van der Poel, Lampaert, Sénéchal, Küng, Bettiol, Degenkolb, Pedersen en Trentin bleken de sterksten te zijn en draaiden voorin perfect rond. Dat maakte onder meer dat Teuns in de achtervolging niet meer dicht genoeg kon komen. De laatste 5 km werden gekleurd door de ene na de andere aanval. De beslissing viel toen de Italianen Bettiol en Trentin de handen in elkaar sloegen. Sénéchal en Pedersen konden hun wagonnetje aanpikken. In de sprint met vier was het de Deen Pedersen die z’n compagnons het nakijken gaf. Hij sprintte sneller dan Sénéchal en Trentin. In 2016 was Pedersen al de beste in de Kattekoers en nu staat ook de elitewedstrijd op z’n palmares. Zo is er een jaar na Kristoff opnieuw een Scandinaviër op aan het feest.

Foto: Photonews

Gerelateerd nieuws