Bekijk het overzicht

The Great War Remembrance Race: Koersen op een historisch strijdtoneel

21 September 2017

1918. Volgend jaar exact 100 jaar geleden kwam de Eerste Wereldoorlog ten einde. Het jaar 2018 zal een heel jaar overal ter wereld in het teken staan van het einde van deze Grote Oorlog. Flanders Classics en de Organisatie Gent-Wevelgem zien hierin een ideaal moment om, honderd jaar later, een nieuwe koers te lanceren in de regio die voor eeuwig gekenmerkt zal zijn voor zijn historisch strijdtoneel: The Great War Remembrance Race.

De Great War Remembrance Race (GWRR) moet wielerliefhebbers uit binnen- en buitenland lokken naar de regio van Nord-Pas de Calais en de prachtige streek van de Westhoek voor een unieke koersbeleving met een internationaal karakter: een combinatie tussen historiek en koers. Deze eendagswedstrijd moet een sportieve hoogmis worden in het najaar, een evenement van topniveau dat de sporthelden van vandaag en de helden uit de Grote Oorlog, die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, op gepaste wijze eert.

Met de organisatie van deze nieuwe eendagswedstrijd (categorie 1.1) hebben Flanders Classics en de Organisatie Gent-Wevelgem een duidelijk doel voor ogen: het uitbouwen van een gerenommeerde klassieker op de internationale wielerkalender. Want hoewel deze eerste editie van de Great War Remembrance Race een eerbetoon moet worden aan het 100-jarige einde van de Eerste Wereldoorlog, is het de bedoeling om aan de hand van deze koerswedstrijd deze historische oorlog blijvend onder de aandacht te brengen opdat we hem nooit zouden vergeten. Of zoals Rudyard Kipling het verwoordde in zijn gedicht: "Lest we forget…"

De datum: passage in Belgiƫ op ideaal moment op de UCI-kalender

Als datum voor deze nieuw opgerichte koers werd gekozen voor vrijdag 24 augustus 2018. Op de UCI-kalender vinden in deze periode twee WorldTour-koersen plaats: Cyclassics Hamburg in Hamburg op zondag 19 augustus en de Bretagne Classic – Ouest-France in Plouay op zondag 26 augustus. De GWRR zou daar vanaf volgend seizoen perfect kunnen tussen passen. Op weg van de Cyclassics Hamburg (1.UWT) naar de Bretagne Classic – Ouest France (1.UWT) kunnen het Noorden van Frankrijk en de provincie West-Vlaanderen de perfecte tussenstop vormen voor het internationale wielerpeloton. De regio’s tussen welke deze koers zich zou verplaatsen, zijn ideaal gelegen tussen beide locaties, wat met zich meebrengt dat ploegen voor een korte verplaatsing staan en op logistiek vlak alles makkelijk kunnen regelen.

Gerelateerd nieuws