Bekijk het overzicht

Gent-Wevelgem:niet altijd een voorjaarskoers

1 October 2020

Een kleine bloemlezing:

De allereerste editie in 1934 vond op 9 september plaats. De wedstrijd voor juniores vertrok in Gent om in een vrij rechte lijn naar Wevelgem te trekken voor 10 lokale rondes.

Een jaar later werd de start net voor de zomervakantie gegeven, op 30 juni, en dit op een gelijkaardig parcours als het jaar voorheen.

In 1936 vond de wedstrijd eind mei plaats, ditmaal voor onafhankelijke renners in plaats van voor juniores.

Vervolgens werd tot en met 1939 Gent-Wevelgem steeds in deze periode georganiseerd, niet langer op zondag zoals tijdens de eerste twee edities maar in de week.

 

Net na W.O. II , in  juli 1945 was Gent-Wevelgem back in the game!

Startplaats was het Zuidstation te Gent, en dit op de “hoogdag” van de week, namelijk op zondag.

Het parcours wijzigde ook: via de Vlaamse Ardennen werd voor de eerste maal het Heuvelland aangedaan en voor de eerste maal was er voor de renners een bevoorrading onderweg.

In  mei 1946 tenslotte vertrok de wedstrijd aan het Gentse Sint-Pietersstation. Reden voor de verplaatsing op de kalender was dat er teveel koersen op de kalender stonden in de zomerperiode.

 

De rest van onze geschiedenis kennen jullie: het Vlaamse voorjaar: synoniem voor wind, regen, zon maar vooral veel passie en beleving!

 Geniet van onze wedstrijd en van ons DNA: “De Moeren”, de “Plugstreets” en de heuvelzones met de Kemmelberg en dit in een prachtig decor met eerbied voor onze eigen Flanders Fields geschiedenis.

(dank aan H.K. Wibilinga voor de research) 

Gerelateerd nieuws