Bekijk het overzicht

Gent-Wevelgem in Flanders Fields op zondag 11 oktober 2020

5 May 2020

De eerste Gent-Wevelgem ooit vond plaats op zondag 09/09/1934. 86 jaar later bestaat de kans dat er voor de tweede keer een Gent-Wevelgem in het najaar. Op zondag 11 oktober 2020 starten zowel de Elite Mannen als Vrouwen onder de Menenpoort in Ieper.

De organisatoren zijn verheugd dat Gent-Wevelgem in Flanders Fields, mee in de rij van de grote rondes en de monumenten, een plaats kreeg op de voorlopige kalender van  dit bijzondere wielerjaar. Zij zien het ook als hun verantwoordelijkheid om het wegwielrennen alsnog wedstrijdmogelijkheden in 2020 te geven.  Voor sponsors, ploegen, renners en rensters, is het van groot belang dat er nog zoveel als mogelijk kansen zijn om zich te tonen.  Een wedstrijd als Gent-Wevelgem in Flanders Fields kon en mocht dan ook niet ontbreken.

Weekend van de Lage Landen

In hetzelfde weekend staat op zaterdag de Amstel Gold Race op de wielerkalender. De relatie tussen de beide wedstrijdorganisaties is opperbest. Leo Van Vliet, koersdirecteur van de AGR voor Elite Mannen, won Gent-Wevelgem in 1983 en met de jaren is de band alleen maar gegroeid. 

Er wordt dan ook volop overlegd om er een logisch, goed georganiseerd ‘tweedaags wielerfeest’ van te maken. Een gegeven dat vooral voor het vrouwenpeloton van groot belang is.  Zij beschikken namelijk over minder staf, logistiek en rensters.

Parcours

Het parcours ondergaat zeker wijzigingen.  De traditionele passage over de wegen van Frans-Vlaanderen wordt voor deze editie vermeden.  Door de impact van het COVID-19 virus is het niet aangewezen om een wedstrijd te organiseren die de sprong maakt over de landsgrens.  Meer nieuws daarover in de komende weken. Het DNA van de wedstrijd met de Moeren, de Plugstreets en de Kemmelberg blijft behouden.

7 races in Flanders Fields niet in 2020

Gent-Wevelgem, dat is sinds 2016 : 7 races in Flanders Fields. Naast de vrouwen en mannen WorldTour zet de organisatie ook volop in op het jeugdwielrennen, met wedstrijden voor Nieuwelingen, Juniores en Beloften Nations’ Cup.  Onder andere de Kattekoers Ieper maakt deel uit van deze 7 wedstrijden.

Voor deze najaarseditie is het de bedoeling dat enkel de Elite Mannen en Vrouwen wedstrijden georganiseerd worden. Er zijn nog te weinig zekerheden over het eventueel invliegen van 700 jeugdrenners van over de hele wereld om daarvoor op korte termijn engagementen aan te gaan. Jammer, maar de goesting om dit unicum in het voorjaar 2021 terug te brengen is nu al groot bij de Yperse Wielerclub, de Sasspurters uit Boezinge en de Organisatie Gent-Wevelgem.

Uitkijken naar zondag 11 oktober, dan maken hopelijk de opvolgers van Alexander Kristoff en Kirsten Wild zich aan de Via Vanackere in Wevelgem bekend !

Foto (c) Sigfrid Eggers

Gerelateerd nieuws