Bekijk het overzicht

Gent-Wevelgem eert band met Canada uit Eerste Wereldoorlog met Brooding Soldier Commemorative Trophy 

26 March 2021

Zondag verschijnen de renners en rensters nog geen zes maand na vorige editie weer aan de start voor dé wedstrijd in Flanders Fields. De opvolgers van Pedersen en D’hoore mogen deze editie een wel heel speciale trofee in ontvangst nemen. De Brooding Soldier Commemorative Trophy werd ontworpen om de sterke historische banden tussen Canada en België uit de Eerste Wereldoorlog onder de aandacht te brengen.

Het St. Julien Canadian Memorial is een iconisch monument in Langemark, deze editie ook de officiële startplaats van Gent-Wevelgem, en herdenkt de heroïsche daden van het Canadese leger tijdens de tweede slag van Ieper in 1915. Het standbeeld, ook wel  “The Brooding Soldier” genoemd, is 11 meter hoog en symboliseert de strijd van de Canadezen tijdens de eerste gasaanvallen in de Eerste Wereldoorlog.

Het monument was de inspiratie voor de Gent-Wevelgem In Flanders Fields 2021-trofee om zo de band die de streek met Canada heeft te eren. De Brooding Soldier Commemorative Trophy werd ontworpen door Veteran Affairs in Canada en vervaardigd door de Commonwealth War Graves Commission net als de grafstenen van het Canadese kerkhof zelf.

De trofeeën worden uitgereikt namens Canadees Ambassadeur Alain Gendron, die aanwezig zal zijn bij de andere prominenten naast het podium. Eerder die dag bezoekt hij de Canadese begraafplaats, het In Flanders Fields Museum, de Menenpoort en natuurlijk dé inspiratie voor de trofee, de Brooding Soldier in Langemark.

Gerelateerd nieuws