Bekijk het overzicht

Gent-Wevelgem 2020 door de ogen van een vrijwilliger

14 April 2020

Wevelgem, 29 maart 2020.

Voor vandaag is er een frisse noordoostenwind aangekondigd, die na de middag aanwakkert van vijf tot zes Beaufort. Dat zou sowieso vonken hebben gegeven in De Moeren, met ruim twee meter onder de zeespiegel het laagste punt van ons land. Het was andermaal de bedoeling dat de eindeloze Moersesteenweg dwars door de polders traditioneel voor de eerste schermutselingen zou zorgen in deze 82ste Gent-Wevelgem.
Vrijdag 13 maart kwam echter het bericht dat wegens coronamaatregelen Gent-Wevelgem dit jaar niet op de voorziene datum zou worden gereden. De organisatoren hadden de bui al voelen hangen en zekerheidshalve een noodscenario uitgedokterd. Ze waren van plan om eens soort ‘bubbels’ te creëren 

 

Met de politie was afgesproken om Ieper als het ware vacuüm te trekken waardoor niemand zonder geldige toelating de Kattenstad in zou kunnen. Hetzelfde zou gebeuren met de Kemmelberg en de Plugstreets. En, omdat de grens met Frankrijk gesloten is zou de lus in het Département du Nord geschrapt worden. Aan de aankomst in Wevelgem zou men hetzelfde principe toepassen als de voorbije Parijs-Nice en geen publiek toelaten. Helaas, tot nader order zijn in ons land alle wielerwedstrijden voor alle categorieën geannuleerd tot en met 30 april. Omer (rode vlag), Ingo (groene vlag) en ikzelf (uitpijler) hadden het nieuwe traject samen met parcoursbouwer Hans De Clercq in december voor de eerste maal afgereden. Het nieuwe parcours zou over ruim 70 km nooit eerder aangedane wegen gereden worden. Geen klassieker die sinds zijn ontstaan meer van parcours veranderde dan de in 1934 opgestarte Gent-Wevelgem. Van 1934 tot en met 2002 werd er, zoals de naam het aangeeft, in Gent gestart maar reden de renners telkens via een ander parcours naar Wevelgem. Omwille van een forse financiële tussenkomst gebeurde de start vanaf 2003 in Deinze. Vanaf dit jaar zou de Menenpoort in Ieper de officieuze startplaats van Gent-Wevelgem worden en zou de officiële start aan het Canadees monument in Sint-Juliaan gegeven worden. Gent-Wevelgem promoveerde tot een topwedstrijd die zich met de subtitel ‘In Flanders Fields’ internationaal significant heeft gemaakt. In die context is starten in Ieper logischer dan starten in Deinze. 

Doodjammer dat het coronavirus dit jaar roet in het eten gooit! De organisatoren hopen dat er dit najaar toch nog een editie komt. Als de kalender en corona het toelaten wordt eraan gedacht om in combinatie met De Ronde van Vlaanderen een light versie van Gent-Wevelgem te organiseren. Gent-Wevelgem organiseren in september? Dit gebeurde al eerder. In 1934 organiseerde men op zondag 9 september, niet toevallig de dag van Wevelgem Kerremesse.  Zo niet is het voor de eerstvolgende Gent-Wevelgem wachten tot zondag 28 maart 2021.

De Vanackerestraat die in Wevelgem één dag per jaar omgedoopt wordt tot Via Vanackere ligt er deze namiddag verlaten bij. Geen nadarhekkens, geen tribune, geen vlaggen, geen aankomstlijn, geen podium en geen renners. ‘Social distancing’ is de boodschap! Een beperkt aantal wandelaars anderhalve meter uit  elkaar, iedereen kent het intussen al. Het lijkt allemaal zo onwezenlijk. Aan de vensters en op de balkons deze keer geen supporters maar affiches en witte wapperende lakens om de zorgsector te bedanken voor hun onafgebroken strijd tegen het oprukkende virus. De werkelijkheid haalt de fictie in, is dit een grap of om te huilen?

Gerelateerd nieuws