Bekijk het overzicht

De Menenpoort klaargestoomd voor ANZAC day

26 April 2021

Na het gure winterweer en nu de lente terug in het land is, onderging de Menenpoort begin april haar jaarlijkse reiniging onder leiding van de eigenaar en beheerder van het monument, de Commonwealth War Graves Commission. Het monument werd op die manier letterlijk en figuurlijk klaargestoomd voor afgelopen zondag, de herdenking van ANZAC Day. 

The CWGC Ypres (Menin Gate) Memorial, oftewel de Menenpoort, is het monument van de Vermisten, dat bijna 55 000 namen vernoemt van de Gemebest-strijdkrachten die het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog en geen gekend graf hebben.  

 

David Cappoen, verantwoordelijke teamleader en ervaren in de reinigingswerken: “Het reinigen van zo’n groot monument wordt door zes personen uitgevoerd en neemt gemiddeld twee weken in beslag.” 

 

De CWGC kiest hier voor een zachte en ecologisch verantwoorde reinigingsmethode. Sommige onderdelen werden met stoom gereinigd, andere onderdelen dan weer met een zachte borstel of door te spoelen met water. De combinatie van lage druk en hoge temperaturen bij een stoomreiniging zorgt ervoor dat groenaanslag en vuil van de natuursteen verwijderd wordt. In de trappenhal werd bewust een stuk natuursteen niet met stoom gereinigd. In de plaats daarvan koos men om enzymatische producten op het natuursteen aan te brengen. Enzymatische producten zijn milieuvriendelijkere alternatieven om biofilms te behandelen en op die manier de reiniging in de hand werken. 

 

Wim Pira, manager van de CWGC-bouwafdeling: “We kiezen voor een lokale en oppervlakkige reiniging. Er zijn immers grotere restauratiewerken van het monument in voorbereiding. De CWGC evalueert continu haar werkwijze en voert ook onderzoek naar de beste oplossing voor zowel onze sites als de omgeving.” 

 

De Commonwealth War Graves Commission draagt veiligheid hoog in het vaandel. Om alle lopende onderhoudswerken op een zo corona veilig mogelijke manier te laten verlopen werd het team van David van 6 personen daarom opgedeeld in kleinere teams van twee personen.  Er zijn drie hoogtewerkers nodig om deze werken uit te voeren. Vooraleer op hoogte te mogen werken, worden de CWGC-ambachtsmannen uitvoerig opgeleid zowel in het hanteren van de machines, als in veiligheidsmaatregelen. 

 

David Cappoen zegt: “Veiligheid is heel belangrijk aangezien we hier tot op 25 meter hoogte werken. De zones waar we aan het werk zijn worden met veiligheidshekken afgesloten, de collega’s in de hoogwerker dragen een harnas en zijn continu verankerd via een leeflijn aan de werkkooi. Terwijl drie collega’s continue op hoogte werken, is hun bubbel collega op de grond constant in de weer om ook daar de veiligheid te garanderen niet alleen voor zichzelf maar ook voor de talrijke nieuwsgierigen die interesse tonen in dit toch wel spectaculair werk.”  

 

Zondag 25 april herdachten we de Australische en Nieuw-Zeelandse strijdkrachten die het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. De jaarlijkse speciale Last Post zal ook dit jaar Corona-proof doorgaan. Om 11u werden onder de CWGC Ypres (Menin Gate) Memorial kransen neergelegd door de ambassadeurs van Australië en Nieuw-Zeeland, de burgemeester van Ieper, directeur van de Commonwealth War Graves Commission. De Last Post Association verzorgde een korte toespraak, twee klaroeners en een doedelzakspeler.  

Gerelateerd nieuws